Eggproduksjon

 

Alle eggene som blir solgt på gården kommer fra våre egne verpehøns. Eggene i butikken er maks 2 døgn ved salgsdato. Oppbevares eggene riktig kan holdbarheten være på flere mnd. Dersom eggene er dårlige, merker du det på misfarging eller lukt. Eggene vi selger er ikke datostemplet da dette ikke er er krav så lenge eggene vi selger er egenprosudert. Noter gjerne på kartingen når de er kjøpt. 

Eggene bør oppbevares ved ca 4 grader. Pass på at egget står i kartongen med den spisse enden ned, da holder eggene best. 

Hønsene våre får fôr som er 100 % vegetabilsk, med tilsetning av bl. a mais og soya for gulere plomme og bedre smak.

Hønsene på gården bor i noe som kalles miljøinnredning, dvs. rom med verpekasse, vaglepinner, sandbad og klosliper. Tanken med miljøinnredningen er at man tar med seg fordelene med burdrift, og lager miniløsdrift. Det er derfor mindre risiko for smittespredning og at skadelig adferd som hakking sprer seg. Hønene får bedre helse, samtidig som dyrene får utøve sin naturlige atferd. 

Størrelse på egg kan kategoriseres slik:

  • S – små egg: under 53g
  • M – mellomstore egg: 53-63g
  • L – store egg: 63-73g
  • XL – ekstra store egg: over 73g

Eggene på våre brett er en blanding mellom M, L og XL egg. Likevel vil snittvekten på brettet (30 egg) være 1,9 kg, dvs. at eggene i gjennomsnitt er str. L. Periodevis selger vi også brett som er under 1,9 kg til redusert pris.

 

Koking

  • Bløtkokt: 3-6 min
  • Smilende egg: 6-8 min
  • Hardkokte egg: 8-10 min

For å unngå at eggene sprekker ved koking er det best om eggene legges romtemperert i kaldt vann. Start og ta tiden i det vannet begynner å koke.  Skyll eggene i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen om du ikke skal spise dem med en gang.

 

Har du prøvd posjert egg?

Kok opp vann i en gryte, når vennet koker tilsette du 1 ts. eddik og litt salt.  Skru ned varmen slik at vannet er rett under kokepunktet. Knekk egget i en liten skål, og hell egget forsiktig fra skålen og ned i vannet. La det koke i 3 min. Egget vil være fast rundt med flytende plomme i midten.