Cart 0
Poteter-banner-2500.jpg
 

Heimedyrka

Mange av produktene vi selger i butikken er produsert hjemme på Skjæveland gård. Her er en oversikt over de heimedyrka produktene og litt tips om lagring. Bortsett fra potetene, høstes alle grønnsakene for hånd.

I sesongen mai-september har vi langt mer heimedyrka grønnsaker enn resten av året. Vi har selvfølgelig disse grønnsakene ellers i året også, bare ikke heimedyrka. Grønnsakene vi har heimedyrka hele året lagrer vi over vinteren.

Vi velger ofte å produsere andre sorter grønnsaker enn det storprodusentene gjør. Dette er ofte sorter som gjerne krever litt mer i forhold til dyrking og høsting, men dette får man igjen for på smaken, som f. eks gulerotsorten vi dyrker.

 

Sesongbaserte varer

Vårløk

Vårløk er en mild og god løk. Kan brukes både varm og kald, spis gjerne både den hvite løken og de grønne ”bladene”. Oppbevares 2-4 grader i plast.
(Sesong mai-september)

Brokkoli

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene som er, og gir flott farge som tilbehør til mat. Både de grønne knoppene og den kraftige stilken kan spises. Skrell stilken – det er den søteste delen på brokkolien! Oppbevares 0-4 grader i plast.
(Sesong mai-september)

 

Blomkål

Sprø, mild og nokså søt smak, og er mettende og fiberrik.  Kok blomkålen i mikro: ha den på en tallerken, bløt kjøkkenpapir og legg oppå blomkålen, ha i mikroen 8-10 min – perfekt kokt blomkål, med alle næringsstoffene intakt.
(Sesong mai-september)

Kinakål

Kinakål er en type kål, og ikke salat som mange tror.  Har en mild men tydelig søt kålsmak. Like god tilberedt varm som kald.  Oppbevares 2-4 grader i plast.
(Sesong mai-september)

 

Grønnkål

Grønnkål, superkålen! Et robust bladkål med tydelig kålsmak og bitterhet. Fjern den kraftige stilken før tilberedning. Oppbevares ved 0-4 grader i plast.
(Sesong mai-september)

Knutekål

Knutekål er kanskje den søteste av rotgrønnsakene, og kan minne om kålrot.  Den er knallgod i coleslaw. Oppbevares ved 0-4 grader.
(Sesong mai-september)

 

Neper

Nepe – kanskje det store høydepunktet for mange i vårsesongen. Kjempegod rå, men også i supper og lapskaus. Har en kraftigere pepperaktig smak – et sted mellom kålrot og reddik. Fjern lauvet, oppbevar i kjøleskap i plast.
(Sesong mai-september)

Rosenkål

Rosenkål – julens ”må ha”. Er svakt bitter med sødme og mye kålsmak. Smørdamp rosenkålen eller strimle den, og ha i salater. Ønsker du en mildere smak kan bu bytte vann 2-3 ganger under koking. Bytt vann hver gang det begynner å koke, tilsett salt ved siste oppkok – rosenkålen holder også bedre på den flotte fargen.  Oppbevares 0-4 grader i plast.
(Sesong oktober-januar)

 

Helårsvarer

poteter-sq-1000.jpg

Poteter

Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Poteten kom til Norge på slutten av 1700-tallet, og har fått æren for at mangelsykdommen skjørbuk (mangel på vitamin C) forsvant i Norge. Det finnes over 85 arter og ca 3000 sorter potet. På gården dyrker vi hovedsakelig Kerrs Pink (melen) og Asterix(kokefast).  Oppbevares mørkt i 5-6 grader, det er gjerne litt kaldt i kjøleskapet. Husk, kjøp potetene uvasket! Potetetene holder seg mye dårligere etter de har vært i kontakt med vann.

gulrøtter-sq-1000.jpg

Gulrøtter

Gulrot er en sprø, saftig og søt. Er kjempegode rå, men kan brukes til det meste. Gulrot og appelsin er en veldig god smakskombinasjon! På gården dyrker vi to sorter som er litt mer krevende å høste, men som til gjengjeld er svært søte og gode. Oppbevares i 2-4 grader i plast. Husk, kjøp gulroten uvasket! Gulrøttene får gjerne en bitter smak om de blir lagret uten jord.

 

Kålrabi

Kålrot eller kålrabi på som den heter på Jæren, er Nordens appelsin. Den mest fantastiske rå snacksen du kan få på våren. Ut over høsten er stappe en sikker vinner. Har en mild og fin kålsmak med mye sødme. Oppbevares ved 2-4 grader i plast.

Kål

Kål – går ofte under fellesbetegnelsen hodekål, men på gården dyrker vi faktisk 3 typer hodekål: sommerkål, høstkål og vinterkål. Dette for å kunne tilby egendyrka kål hele året. Sommerkålen er det løseste og vinterkålen er det mest kompakte.  Den mest smaksrike delen av kålen er bladene nærmest stilken. Oppbevares ved 2-4 grader i plast.

 

Rødbeter

Rødbet, vår definitivt rødeste plante. Har en mild jordaktig smak, og kan brukes til så mye mer enn å sylte: Bruk den gjerne i salater eller pannestek, kok og mos den.  På garden dyrker vi en avlang type rødbeter. Oppbevares ved 2-4 grader i plast.

shutterstock_113786020.jpg

Egg

Alle eggene vi selger er produsert på garden. Vi har 7500 høns av typen Lohmann. De bor i miljøinnredet hønsehus for bedre dyrevelferd og helse.  Hønsene får spesialfô for gulere plomme og bedre smak. Vi har både brune og hvite egg. Visste du at brune egg blir lagt av brune høns? Og at de brune hønsene spiser mer fôr enn de hvite hønsene?  Eggene er maks 2 døgn ved salgsdato.