Tips om poteter

 
Poteter-banner-2500.jpg

På gardsutsalget selger vi egendyrka poteter hele året. De siste årene har vi normalt sett hatt Kerrs Pink (melen potetsort) og Asterix (kokefast potetsort).

Kerrs pink er rund og litt ujevn i formen. Den er lysegul i kjøttet før koking, og helt hvit i kjøttet etter koking, den har en tydelig god potetsmak. Kerrs Pink er en veldig melen sort som egner seg godt til ovnsbaking, stappe og til sauseretter. I heimen vår er det stort sett bare Kerrs Pink vi bruker.

Ved overkoking kan poteten ha en tendens til å sprekke, det er nettopp derfor mange er begeistret for sorten.

Asterix er en kokefast potetsort. Den er avlang, jevn, med rødt skall og lys gult kjøtt. Den er veldig enkel og skrelle. Den vil ikke sprekke når den kokes, og foretrekkes derfor av mange til jul. Asterix er god å bruke til det meste – foruten stappe, da det er mye vann i sorten.

Potetene bør i utgangspunktet ikke være vasket når du kjøper dem. Poteten holder seg mye dårligere når den har vært i kontakt med vann. Jorden vil i tillegg være med på å beskytte poteten mot lys. Blir poteten eksponert for lys, vil den bli grønn og danne giftstoffer.  Vi selger derfor kun uvaskede og egendyrkede poteter på gardsutsalget.

Poteten bør oppbevares mørkt og i jevn temperatur (5-6 grader).  Er temperaturen for lav, vil poteten bli søt.  Poteten bør ikke oppbevares for fuktig (fare for råte), det er derfor viktig med jevn temperatur for å unngå fukt på potetene.

På gardsutsalget selger vi poteter i 4 kg poser og 10 kg sekker.

 

Bakt potet trenger ikke sølvfolien for å være en bakepotet. Prøv å bak poteten i ovnen uten sølvfolie. Velg medium store poteter, stikk hull i poteten med en gaffel og stek på 200-225 grader i ovn (ca. 45 min). Skallet på poteten vil bli sprøtt og godt, potetkjøttet vil være saftig og mykt.